Tuesday 12 July 2011

Δώστε ένα όραμα για την ανάπτυξη

«Μόνο εκείνοι που επιχειρούν το παράλογο μπορεί να επιτύχουν το αδύνατο. Νομίζω ότι βρίσκεται στο υπόγειο... Επιτρέψτε μου να πάω στον πάνω όροφο να ελέγξω» (M.C. Escher, 1898-1972).

Συνεχείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, οικονομική επιβράδυνση, αβεβαιότητα και ρίσκο. Αυτά βλέπει ένας ξένος επενδυτής σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα. Αλήθεια, πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε την Δημόσια Ακίνητη Περιουσία;

Ο Κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας ακολουθεί τις εξελίξεις της πραγματικής οικονομίας. Με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και τον εφαρμοστικό νόμο η «νέα» κυβέρνηση έχει επιτύχει το εξής αντιφατικό:
Από τη μία, επιτέλους, βάζει τις βάσεις για την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Κράτους. Και αυτό διότι δίνει ταυτότητα στην ακίνητη περιουσία της, την αναγνωρίζει, και ενδεχομένως να διεκδικήσει πίσω τα «φαγωμένα» από διάφορους ιδιώτες δημόσια κτήματα.
Από την άλλη, όμως, το φορολογικό κομμάτι δίνει τη χαριστική βολή στην πραγματική οικονομία, θέτοντας για ακόμη μια φορά τις αξίες της ακίνητης περιουσίας σε καθοδική τροχιά. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι έως σήμερα πενιχρά. Ενδεικτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παράσχει ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που υποφέρουν από την κρίση, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι σίγουρα μία βοήθεια, εφόσον χορηγηθεί σωστά? Αλλά η κεφαλαιοποίηση αγοράς του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μειωθεί, στο σύνολο, κατά 135 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια (www.ase.gr - μεταξύ Δεκ. 2007 - Δεκ. 2010).
Το Μεσοπρόθεσμο προσφέρει έναν οδικό χάρτη οικονομικού διεξόδου από την κρίση, προσδίδοντας ταυτόχρονα σε διάφορους κλάδους της πραγματικής οικονομίας ένα γκρίζο μέλλον. Ορθώς, εισάγει το «fast track» και σε άλλες πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης ακινήτων. Διότι αυτή τη στιγμή, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί ένα τεράστιο και δαιδαλώδες έργο ανάπτυξης ακινήτων που απαιτεί τόλμη, κατάλληλες αποφάσεις, διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, όραμα και σχεδιασμό.
Παρά ταύτα, δεν προσφέρει όραμα και σχέδιο. Εκτός και εάν όραμα για τη χώρα νοείται η αποπληρωμή των χρεών, και σχέδιο η δημιουργία προϋποθέσεων για την πώληση ακινήτων σε τιμές ευκαιρίας...
Για να είμαστε πραγματιστές, ένας ξένος επενδυτής, εφόσον αγοράσει ένα ακίνητο, αναγκαστικά θα πρέπει και αυτός να στοχεύσει σε ξένους καταναλωτές για να μπορέσει να έχει τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Επομένως, την εποχή αυτή, επενδυτικό νόημα θα έχει μόνον ό,τι έχει να κάνει με τουριστική δραστηριότητα (μαρίνες, τουριστικές κατοικίες, αεροδρόμια, δρόμοι, κ.λπ.) και πρωτογενή παραγωγή (δικαιώματα εξόρυξης, γεωργική παραγωγή, κ.λπ.).
Χωρίς συγκεκριμένο συνολικό Σχέδιο και Όραμα για την Ανάπτυξη δημόσιων ακινήτων, οιαδήποτε κεφαλαιοποίηση εσόδων από την ακίνητη περιουσία, την κατασκευή υποδομών, την ανάπλαση, την αναβάθμιση κτιρίων, κ.λπ., δεν αποβλέπει παρά σε μια επιβίωση της χώρας πεπερασμένου χρονικού βεληνεκούς. Όχι στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Ο προϋπολογισμός του κράτους πρέπει να αλλάξει από ελλειμματικός σε πλεονασματικός. Η οικονομία μας από εισαγωγική πρέπει να γίνει εξαγωγική. Οι θυσίες της εποχής μας πρέπει να πιάσουν τόπο, διότι οι επόμενες γενιές θα βλέπουν τη συγκεκριμένη περίοδο ως το μεγαλύτερο λάθος στη μεταπολεμική ιστορία. Ως την περίοδο που για να αντιμετωπιστεί η κρίση ξεπουλήθηκε η περιουσία του κράτους και ρίχθηκε στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού χωρίς αποτέλεσμα.
Πρέπει να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε όλοι αυτή την ύστατη στιγμή, ο καθένας με τον τρόπο του. Ειδάλλως, ο χειμώνας προβλέπεται καυτός, με την ανεργία στα ύψη, τα έσοδα στο ναδίρ και τα χρέη παντού.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/07/2011

No comments:

Post a Comment