Sunday 1 January 2012

Αντικειμενικές αξίες: Γρίφος η εξίσωση με τις αγοραίες τιμές


Στα τέλη του 2010 είχε ανακοινωθεί πως εντός του ’11 θα γινόταν αύξηση των αντικειμενικών αξιών.  Ο σκοπός της αύξησης αυτής θα ήταν η εξίσωση των αντικειμενικών με τις πραγματικές αξίες της αγοράς.  Αν και δεν έγινε κάτι φέτος, ήδη από το Σεπτέμβρη υπάρχουν φήμες για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του υφιστάμενου συστήματος των αντικειμενικών αξιών, με σκοπό την εξάλειψη των «σημαντικών» αποκλίσεων που παρατηρούνται από τις πραγματικές.  



Το νέο σύστημα στηρίζεται στην δημιουργία μίας βάσης δεδομένων πραγματικών τιμών πράξεων μεταβίβασης.  Αλλά, για να παρακαμφθεί το γεγονός ανυπαρξίας ικανού αριθμού πράξεων στην αγορά, η βάση θα στηρίζεται σε υφιστάμενες πληροφορίες που υπάρχουν σε διάφορους οργανισμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος.  Στην θεωρητική περίπτωση που θα γινόταν αυτό θα σήμαινε τον ορισμό αξιών αγοράς σήμερα με δεδομένα περιορισμένου αριθμού αγοραπωλησιών περασμένων μηνών –αν όχι ετών σε μερικές περιοχές.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αντικειμενικές μεσοσταθμικά είναι στο ~65% της αξίας των πραγματικών.  Αυτό ισχύει για μερικές περιοχές.  Αλλά εμφανίζονται περιπτώσεις, όλο και περισσότερες, όπου οι αντικειμενικές είναι μεγαλύτερες από τις αγοραίες.  


Στις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είτε φορολογείται η μεταβίβαση είτε η χρήση ενός ακινήτου.  Ποτέ και τα δύο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως βυθίζεται η αγορά.  


Στην Ελλάδα έχουμε αποφασίσει πως πρέπει να φορολογούνται και τα δύο εξίσου.  Εφόσον οι συντελεστές φορολόγησης παραμείνουν οι ίδιοι, μία αύξηση των αντικειμενικών αξιών εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 θα σήμαινε περαιτέρω αύξηση του φόρου μεταβίβασης ενός ακινήτου αλλά και των έμμεσων φόρων για τη χρήση του -αφού σημαντικός αριθμός έμμεσων φόρων σχετίζεται με την κτήση ή τη μεταβίβαση ενός ακινήτου.  


Μία τέτοια κίνηση, θα προσέθετε επιπλέον βάρη σε ένα ακίνητο.  Και θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διόρθωση των τιμών της αγοράς.


Οι συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της αγοράς ακινήτων δεν βοηθούν τη σταθεροποίηση της αγοράς.  Είναι προτιμότερο ένα σταθερό πλαίσιο, ακόμη και με μεγάλη φορολόγηση, παρά ένα το οποίο αλλάζει συνεχώς.  Κάτι τέτοιο επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα.  


Η επένδυση σε Ελληνική ακίνητη περιουσία  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τείνει να «ποινικοποιηθεί», φορολογικά.  Φαίνεται πως σήμερα είναι καλύτερο να ενοικιάζεις, αφού τα ενοίκια μειώνονται συνεχώς, παρά να είσαι ο ιδιοκτήτης, αφού σε φορολογούν αδυσώπητα συνεχώς.  


Αλήθεια, πως περιμένουμε να γίνουν νέες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία όταν δεν είμαστε σίγουροι ακόμη και για το φορολογικό καθεστώς της για τους επόμενους μήνες;


ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 30/12/2011

No comments:

Post a Comment