Thursday 17 May 2012

Και μετά?


Η επιτυχία του PSI+, στις 9 Μαρτίου, δίνει στην χώρα μας αναγκαίο χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει σήμερα την κοινωνία.



Στις 8 Μαρτίου, ο πρόεδρος της κομισιόν έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε να παρουσιαστεί ένα σχέδιο αξιοποίησης για την απορρόφηση €12 δις που παραμένουν αδιάθετα από το ΕΣΠΑ, έως τις 28 Μαρτίου. Υπάρχει κάτι τέτοιο, σήμερα, σχεδόν 3 χρόνια από την αρχή της κρίσης; Ή μήπως θα πρέπει να παραχθεί μέσα σε λίγες μέρες;

Η επιρροή που οι παραπάνω κινήσεις θα έχουν στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν είναι προφανής. Και αυτό γιατί το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, δεν καθορίζεται -σήμερα- από παράγοντες όπως το ιδιοκτησιακό ή το πολεοδομικό. Τα δύο αυτά θέματα μπορούν να λυθούν, έως ένα βαθμό, μέσω κατάλληλων ενεργειών από το ΤΑΙΠΕΔ, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η αβεβαιότητα, η έλλειψη αξιοπιστίας -που δημιουργηθεί από λανθασμένες κινήσεις δεκαετιών- σε αντίστοιχες προσπάθειες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό και η πιθανότητα να προκύψει -κατά πολλούς- πολιτική αστάθεια από τις επερχόμενες εκλογές αποτελούν πολύ μεγαλύτερο τροχοπέδη για εν δυνάμει επενδυτές, αυτή τη στιγμή. Όπως παρατηρεί και ο κ. Μητρόπουλος σε άρθρο του, «Στο σημερινό επίπεδο αβεβαιότητας για την Ευρώπη, το ευρώ και την Ελλάδα, δεν παρουσιάζονται επενδυτές παρότι το στρατηγικό ενδιαφέρον είναι σημαντικό» (19/02/2012).

«Ενδιαφέρον υπάρχει», σύμφωνα και με τα όσα παρατήρησαν παράγοντες του κλάδου κατά τη διάρκεια της φετινής MIPIM. όπου το ΤΑΙΠΕΔ έκανε εξαιρετική προσπάθεια για την προώθηση των πρόσφατων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Έργα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας υπάρχουν», τα οποία έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας ανάπτυξης της οικονομίας τόσο σε τοπικό, όσο και υπερ-τοπικό επίπεδο. Σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή η χώρα μας έχει εξαιρετικές δυνατότητες τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και λόγω του κλίματός που διαθέτει.

«Επενδυτές υπάρχουν», από το εξωτερικό και το 2012 ίσως ξεκινήσουν τοποθετήσεις στην Ελλάδα, χωρίς απαραίτητα το γεγονός αυτό να σημάνει και την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων. Απλά, σημαίνει σταθεροποίηση της αγοράς σε κάποιο αρχικό επίπεδο.

Όραμα και σχέδιο για την χώρα –με πραγματικά εφικτούς στόχους- υπάρχουν; Κάτι που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της;

Η εξέλιξη της οικονομίας που «νομοτελειακά» θα έρθει στο άμεσο μέλλον θα έχει σημαντικές -θετικές ή/και αρνητικές- επιπτώσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Και ο συντονισμός που χρειάζεται τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και την αναγέννηση της Ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι συγκεκριμένος.

Έως σήμερα έχουν γίνει κάποια, σημαντικά, βήματα. Αλλά χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και στόχευση σε επίπεδο χώρας, μήπως κάνουμε θυσίες χτίζοντας στην άμμο;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 

No comments:

Post a Comment