Monday 22 April 2013

Ακίνητα, ο "κρυμμένος θησαυρός" των τραπεζών


Αντικείμενο συζήτησης τον τελευταίο καιρό -ανάμεσα σε άλλα- αποτελεί η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά στον τομέα των ακινήτων. 

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τέλος του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν συνολικά στο 19,6%, όταν στην εκπνοή του 2007 ήταν 4,5%, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 400%. 


Την ίδια στιγμή, η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν εντός του 2012 το 35,6% από μόλις 6% το 2007. Στη στεγαστική πίστη το αντίστοιχο ποσοστό -στα μέσα του 2012- ήταν 19,9% από μόλις 3,6% το 2007 και στην επιχειρηματική στο 19,6% από 4,6% το 2007. 

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επίσης προβλέπει και η Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή της προσδίδοντας τον χαρακτηρισμό credit negative για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτιμά πως αυτή η αύξηση θα προκαλέσει επιπλέον ζημιές που θα μπορούσαν να μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

Συγκεκριμένα η Moody’s αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σε περισσότερο από το 30% του συνολικού δανεισμού μέχρι το τέλος του 2013, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το2012.Το 2014 αναμένει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. 

Αναπόφευκτα, με τέτοια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάποια ακίνητα θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η δυσανάλογη αύξηση της ακίνητης περιουσίας που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός των επόμενων ετών. 

Γι’ αυτό, στο άμεσο μέλλον οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις για να δημιουργήσουν τμήματα ενεργής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους. Με κατάλληλη διαχείριση, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα δημιουργούνταν θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύσεις στην εύρεση εσόδων των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάποια κίνηση στην αγορά ακίνητης περιουσίας. 

Αναμένεται, πάντως, ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να εκπονούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους.Το σχέδιο αυτό θα στοχεύει, με σταδιακή διάθεση των ακινήτων στην αγορά, στην βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια.

Capital.gr, 22/4/2013

No comments:

Post a Comment